Blue Flower

enarxi

Η  Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, βάσει του νόμου 3794/2009, άρθρο 30 και της υπ’ αριθ. 48012/Δ5/21-03-2017 απόφασης του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ αθλοΠΑΙΔΕΙΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΑΘΗΤΙΑΔΑΣ» υπό την αιγίδα του ΥΠ.Π.Ε.Θ. συνδιοργανώνει με το Υ.ΜΑ.Θ. και με τη στήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Δήμου Καλαμαριάς, του Δήμου Θέρμης και της Σ.Ε.Φ.Α.Α. του Α.Π.Θ.

την «1η Περιφερειακή Μαθητιάδα Αθλητισμού και Πολιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας 2017».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί  στη Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη 24 Μαΐου και την Πέμπτη 25 Μαΐου στο Αθλητικό Κέντρο της Μίκρας (Καλαμαριά), και την Παρασκευή 26 Μαΐου στο Καυτανζόγλειο Στάδιο.

Η διοργάνωση έχει σκοπό να μεταφέρει το μήνυμα «Χωρίς το φόβο της αποτυχίας και το άγχος της νίκης» σε όλους τους μαθητές/τριες της Περιφέρειάς μας, ώστε να εκπαιδευτούν στις αρχές του «ευ αγωνίζεσθαι» και τις αυθεντικές αξίες των Ολυμπιακών Αγώνων, να γνωρίσουν και να σεβαστούν τη διαφορετικότητα, να συμμετάσχουν σε πολιτιστικές, καλλιτεχνικές δράσεις και δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και να ζήσουν μία μοναδική και ανεπανάληπτη εμπειρία.

Περιλαμβάνει τη διεξαγωγή Ολυμπιακών (με αγωνιστική μορφή) και Παραολυμπιακών αθλημάτων, ενώ παράλληλα διοργανώνονται πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις.

Τα σχολεία της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μπορούν να συμμετάσχουν στο αγωνιστικό μέρος των αθλημάτων (Γυμνάσια), στο πολιτιστικό πρόγραμμα (όλα τα σχολεία) ή να επισκεφθούν την εκδήλωση (όλα τα σχολεία) μία ή περισσότερες ημέρες.

 

Συμμετοχή στα Αθλήματα (Γυμνάσια)

   Στα Ολυμπιακά αγωνίσματα της Περιφερειακής Μαθητιάδας μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι μαθητές και μαθήτριες που φοιτούν στα Γυμνάσια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εφόσον το σχολείο τους δηλώσει συμμετοχή στα αθλήματα και ορίσει υπεύθυνους συνοδούς.
    Για να συμμετάσχει ένας μαθητής στα Ολυμπιακά αγωνίσματα θα πρέπει να διαθέτει έγκυρο Α.Δ.Υ.Μ.. Για τη συμμετοχή στα αθλήματα ισχύει ό,τι στην 190677/Δ5/10-11-2016 υπουργική απόφαση ΥΠ.Π.Ε.Θ περί αγώνων αθλοπαιδείας Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης.
    Για τη συμμετοχή των μαθητών-τριών στα αγωνίσματα της Περιφερειακής Μαθητιάδας, την ευθύνη έχουν εξ ολοκλήρου οι ορισμένοι από το σχολείο υπεύθυνοι συνοδοί.
    Οι μαθητές/τριες – αθλητές/τριες υψηλού επιπέδου (με συμμετοχή σε τελική φάση Πανελλήνιου Πρωταθλήματος)  ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να συμμετάσχουν στο αγώνισμα διάκρισής τους, μπορούν όμως να συμμετάσχουν σε οποιοδήποτε άλλο αγώνισμα.
      Τα σχολεία που θέλουν να συμμετάσχουν θα πρέπει να  δηλώσουν τις συμμετοχές των μαθητών και μαθητριών στα αθλήματα στην ιστοσελίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α΄/θμιας και Β΄/θμιας Εκπαίδευσης  Κεντρικής Μακεδονίας (www.mathitiada.kmaked.eu), αφού γίνει πρώτα εγγραφή, χρησιμοποιώντας το e-mail της Σχολικής Μονάδας, μέχρι και την Παρασκευή 19 Μαΐου 2017.

    Σε κάθε αγώνισμα υπάρχει μέγιστος αριθμός συμμετοχών, ο οποίος αναφέρεται στις ειδικές προκηρύξεις των αθλημάτων. Μόλις συμπληρωθεί ο μέγιστος αριθμός συμμετοχών το σύστημα κλειδώνει και δεν δέχεται άλλες δηλώσεις. Πληροφορίες για τις συμμετοχές των αποστολών δίνονται από τον υπεύθυνο των αποστολών κ. Καρασαρλίδη Χαράλαμπο, τηλ. 2310 588382.
    Η κλήρωση των αθλημάτων διενεργείται την ημέρα του αγώνα, ακριβώς πριν την έναρξη του συγκεκριμένου αθλήματος.
    Οι κανονισμοί κάποιων αθλημάτων είναι ελαφρώς τροποποιημένοι και προσαρμοσμένοι στην ηλικία των μαθητών-τριών, στον  βαθμό εμπειρίας τους και στα θέματα ασφάλειας. Στην ιστοσελίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης υπάρχουν αναλυτικές προκηρύξεις των αθλημάτων.
    Στα αθλήματα της Περιφερειακής Μαθητιάδας απαγορεύονται οι ενστάσεις, γιατί η έννοιά τους δεν συμβαδίζει με το πνεύμα και το σκοπό της εκδήλωσης.
    Κάθε σχολείο θα φροντίσει για την άψογη και ομοιόμορφη παρουσία των μαθητών-τριών του στους αγωνιστικούς χώρους, καθώς και για τη διατήρηση της ευπρέπειας και της κόσμιας συμπεριφοράς των μαθητών-τριών του.
    Μέρος των εκδηλώσεων της Περιφερειακής Μαθητιάδας αποτελούν και οι Παραολυμπιακές Δράσεις Αθλημάτων, στις οποίες θα μπορούν να συμμετάσχουν βιωματικά όλοι οι μαθητές-τριες όλων των σχολείων (γενικών, ειδικών, επαγγελματικών κ.α.), που θα επισκεφθούν την Περιφερειακή Μαθητιάδα.

Συμμετοχή στις πολιτιστικές δράσεις (όλα τα σχολεία)

    Στις πολιτιστικές δράσεις και τις άλλες παράλληλες δράσεις της Περιφερειακής Μαθητιάδας μπορούν να λάβουν μέρος μαθητές/τριες όλων των σχολείων της Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης της Κεντρικής Μακεδονίας.
    Τα σχολεία που θέλουν να συμμετάσχουν στο πολιτιστικό πρόγραμμα της Περιφερειακής Μαθητιάδας Κεντρικής Μακεδονίας, μπορούν να το πράξουν με μια ομάδα χορού (μοντέρνου ή παραδοσιακού), μουσικής, τραγουδιού ή σύντομου κινητικού θεατρικού δρώμενου. Επίσης μπορούν να εκθέσουν πολιτιστικά έργα που δημιουργήθηκαν από μαθητές τους, στο πλαίσιο των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων ή άλλων δράσεων του σχολείου.
    Τα σχολεία πρέπει να δηλώσουν τις πολιτιστικές τους δράσεις στην ιστοσελίδα https://www.mathitiada.kmaked.eu μέχρι και την Παρασκευή 19 Μαΐου 2017.
    Ο χρόνος της συμμετοχής κάθε σχολείου και ο αριθμός των έργων που θα εκτεθούν, θα προσδιοριστούν σύμφωνα με την τελική συμμετοχή των σχολείων από τους υπεύθυνους Πολιτισμού της Εκτελεστικής Επιτροπής.
    Ένα σχολείο μπορεί να συμμετέχει στις πολιτιστικές δράσεις, αν θέλει και δύο ημέρες.

Επισκέψεις σχολείων (όλα τα σχολεία)

    Όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Κεντρικής Μακεδονίας μπορούν να επισκεφθούν την Περιφερειακή Μαθητιάδα .
    Τα σχολεία που θα επισκεφθούν την Περιφερειακή Μαθητιάδα μπορούν, είτε να παρακολουθήσουν αθλητικά και πολιτιστικά δρώμενα, είτε να συμμετάσχουν τα ίδια σε κάποια από αυτά (εργαστήρια πολιτισμού, παραολυμπιακές δράσεις κ.α.)
    Επίσης, μπορούν οι επισκέπτες μαθητές και οι συνοδοί τους, να συμμετάσχουν σε κάποια από τα Ολυμπιακά αθλήματα εκτός συναγωνισμού στις Δράσεις Κοινού, όταν υπάρχει ελεύθερος χρόνος στα γήπεδα και κατόπιν συνεννόησης με τον υπεύθυνο του κάθε αθλήματος.
    Η δήλωση επίσκεψης των σχολείων θα γίνεται μέσα από την ιστοσελίδα www.mathitiada.kmaked.eu μέχρι και την Παρασκευή 19 Μαΐου 2017.

Διαδικαστικά θέματα

    Τα σχολεία που θέλουν να συμμετάσχουν στις αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις ή απλά να παρακολουθήσουν τα δρώμενα της Μαθητιάδας θα πρέπει να ακολουθήσουν τις διαδικασίες που προβλέπονται, κατά περίπτωση, από:

-          την παρ. 3, του άρθρου 13 «Εκδρομές – Διδακτικές Επισκέψεις» του Π.Δ. 201/1901-07-1998 (ΦΕΚ 161/τ. Α΄/13-07-1998,

-          την υπ’ αριθ. 33120/ΓΔ4/28-2-2017 (ΦΕΚ 681/τ.Β΄/06-03-2017) Υπουργική Απόφαση και

-          την υποπαρ. 17.2 της παρ. 17 της υπ’ αριθ. 190677/Δ5/10-11-2016 (ΦΕΚ 3754/τ.Β΄/21-11-2016) Υπουργικής Απόφασης.

    Όλες οι υπεύθυνες δηλώσεις των γονέων και τα  Α.Δ.Υ.Μ. των μαθητών που θα συμμετάσχουν και θα μετακινηθούν, θα κρατηθούν στο σχολείο με ευθύνη του/της  Διευθυντή/τριας. Ο αρχηγός αποστολής θα έχει μαζί του καταστάσεις των ανωτέρω εις διπλούν με την υπογραφή- βεβαίωση της διεύθυνσης του σχολείου.
    Υποδείγματα των απαιτούμενων εντύπων συμμετοχής σχολικής μονάδας υπάρχουν στον ιστότοπο της ΜΑΘΗΤΙΑΔΑΣ και στην επιλογή με τίτλο «ΕΝΤΥΠΑ». Τα σχολεία καλούνται να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική αίτηση που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της ΠΔΕΚΜ στην ηλεκτρονική διεύθυνση mathitiada.kmaked.eu

Πληροφορίες

    Για θέματα συμμετοχών στα αθλήματα  (κ. Οξύζογλου Νικόλαος 6974128041)
    Για τις αποστολές των σχολείων (κ. Καρασαρλίδης Χαράλαμπος, τηλ. 2310 588382)
     Για τις πολιτιστικές δράσεις (κ. Αρβανιτίδου Βιργινία, τηλ. 2310 588294)
    Για θέματα εθελοντών (κ Ντάνης Απόστολος, τηλ: 6945524532)
    Διδακτικών επισκέψεων (Μπούτας Κωνσταντίνος, τηλ. 23413 53382 και 23413 53383)

    mail επικοινωνίας This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.